Ett skyddsrum kan genom ett särskilt beslut från MSB upphöra att vara skyddsrum om det finns särskilda skäl för detta. Om ägaren avser att ändra byggnadens användning på ett så omfattande sätt att skyddsrumsfunktionen utgör ett hinder för detta kan han ansöka om att skyddsrummet avvecklas.
Avveckling sker normalt genom begäran från byggnadens ägare. Vid begäran om avveckling skall relevanta skäl alltid anges. Beslutsunderlag med angivande av vilka särskilda skäl för avveckling som åberopas skall medfölja ansökan om avveckling som skall göras hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Myndigheten MSB prövar ansökan om avveckling på följande bedömningsgrund:
Följande regioner bedöms vara särskilt prioriterade och där det krävs mycket starka skäl för att en avveckling ska godtas: Öresundsregionen, Gotland, Stockholm och Nordkalotten.
Om Myndigheten för samhällsskydd och beredskap beslutar att skyddsrummet får avvecklas meddelas detta i särskilt beslut, och ägarens ansvar för underhåll upphör. Om skyddsrummet kan avvecklas blir fastighetsägaren enligt föreläggande från myndigheten skyldig att avlägsna och demontera all skyddsrumsutrustning inklusive skyltning.
För att beslutet skall träda i kraft skall fastighetsägaren anlita en skyddsrumssakkunnig för att genomföra en s.k. avvecklingsbesiktning.
Denna besiktning skall fastställa att kraven enligt myndighetens beslut är utförda.
Det som tidigare benämndes ersättningsskyddsrum har ersatts med förfarandet ”Tillfällig begränsning av skyddsrumsfunktionen”. Detta för att även göra möjligt en tillåten avstängning av skyddsrum som av vissa skäl, exempelvis ombyggnation, behöver sättas ur funktion under byggtid. För att ett sådant beslut ska kunna tas av MSB, måste skyddsrumssakkunnig med kvalificerad behörighet finnas kontrakterad för projektet och en antagen projekttidplan finnas. När det gäller kvalitetssäkring under och efter byggtid följs rutiner enligt 9:33 i handboken SR15.
.